Wanneer je vastgoed wenst te verkopen of verhuren, dan heb je een aantal attesten en keuringen nodig. Veel van deze keuringen zijn wettelijk verplicht en moeten aanwezig zijn in het verkoopdossier.
Omdat er zo veel verschillende attesten en keuringen bestaan is het goed om beroep te kunnen doen op een centraal aanspreekpunt. Zo kunt u alles makkelijk bundelen en spaart u uzelf tijd en moeite. Bij Huis-Raad maken we het graag eenvoudig voor u.

Vraag hier een keuring aan van uw installaties.

Al uw keuringen en attesten op een plek

Wanneer u eigenaar bent van een pand dan bent u onlosmakelijk gebonden aan een aantal wettelijk verplichte keuringen. Ongeacht of dit gaat over residentieel vastgoed of bedrijfspanden, u heeft nu eenmaal een keuring nodig voor bepaalde zaken.

Denk maar aan technische installaties, brandveiligheid veiligheid en asbest regelgeving. Veel van deze onderdelen hebben specifieke noden om de veiligheid van anderen en een correcte werking te garanderen.

Zeker wanneer u vastgoed wenst te verkopen zijn deze attesten steeds belangrijker. Zo is een EPC en asbest attest verplicht. Gelukkig kunt u bij Huis-Raad al deze attesten bundelen en laten uitvoeren door hetzelfde bedrijf. Dit zorgt voor een eenvoudige afhandeling en verwerking van al uw documenten.

Welke keuringen kunt u laten uitvoeren door Huis-Raad

CV ketel en verwarmings attest

Ongeacht hoe u uw woning verwarmt, op stookolie, gas of elektriciteit, een attest en keuring van uw Centrale Verwarmingsinstallatie is van cruciaal belang. De termijn van deze attesten is echter wel afhankelijk van het type verwarmingsinstallatie. 
Laat u steeds goed informeren en zorg dat uw CV installatie tijdig een onderhoud en keuring krijgt. Hierdoor kunt u steeds veilig verwarmen zonder u zorgen te maken.

Airco en ventilatie attest

Om de luchtkwaliteit optimaal te houden in een gebouw is een ventilatie en airco systeem van onschatbare waarde. In veel kantoorgebouwen draaien deze toestellen op volle toeren om voldoende luchtverversing te voorzien.

Zorg voor een optimaal onderhoud om de luchtkwaliteit steeds te kunnen garanderen en zo de productiviteit van uw werknemers een boost te geven. In bedrijfspanden zijn attesten voor drukbeproeving en voorgemonteerde onderdelen zelfs verplicht.

Schouw keuring

Verwarmt u met een open haard? Dan is een jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw schoorsteen en een bijhorend attest verplicht.

Een periodiek keuring van uw schoorsteen zorgt er voor dat u het binnenklimaat en de luchtkwaliteit optimaal houdt. Daarnaast verkleint u ook de kans op schoorsteenbrand en een opstapeling van fijn stof. U doet er dus goed aan uw schoorsteen tijdig te laten keuren door een professional.

Septische put laten keuren

Heeft uw septische put een private waterafvoer of riolering? Dan bent u in de meeste gevallen verplicht om deze te laten keuren door een professional. Deze kan nakijken of uw put voldoet aan alle normen.

Ook bij het plaatsen van een nieuwbouw is het keuren van een privéwaterafvoer verplicht. Tijdens deze keuring wordt gekeken naar de aansluiting en de individuele zuiveringsinstallatie.

Waterverzachter attest

Uw woning kan last hebben van te hard water. Dit kan je verhelpen door een waterverzachter te plaatsen. Wanneer u zo een installatie plaatst is het wel belangrijk dat u het volledige stelsel opnieuw laat keuren.

Om uw waterverzachter installatie te laten keuren doet u beroep op een professionele keurder. Hier zal gekeken worden naar het hele waternetwerk in uw woning.

Asbestattest

Wenst u uw huis te verkopen of verhuren? Sinds 23 november 2022 is het verplicht voor woningen die gebouwd zijn voor 2001 om deze te voorzien van een asbest attest bij verkoop.

Een gecertificeerde keurder komt langs bij u thuis en zal een volledige inventaris maken van alle risicovolle materialen die asbest kunnen bevatten. Deze inventaris komt in een rapport te staan wat gelijk staat aan het asbestattest.

EPC

Een EPC keuring wordt uitgevoerd door een energiedeskundige bij u thuis. Dit attest is verplicht voor alle woningen bij verkoop en verhuur. EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat en geeft uw woning een score op hoe energiezuinig deze is.

Wanneer een deskundige bij u thuis is langs geweest stelt deze een nauwkeurig rapport op dat de energiescore van uw pand vermeld. Dit document is het EPC-attest.

Kies voor een keuring bij Huis-Raad

Bent u op zoek naar de juiste instantie om u te voorzien van alle nodige keuringen en attesten? Neem dan zeker contact op met de klantendienst van Huis-Raad. Wij helpen u graag verder met het maken van een gepaste offerte.

Veelgestelde vragen over attesten en keuringen

Wanneer u een pand wenst te verkopen zijn de belangrijkste documenten dat u nodig heeft:

  • bodemattest
  • stedenbouwkundig uittreksel
  • PID of post interventie dossier
  • Elektrische keuring
  • EPC attest
  • asbest attest (indien uw pand voor 2001 gebouwd is)

Voor een complete lijst van alle documenten kan u steeds uw makelaar raadplegen.

Wanneer u op zoek bent naar een van de attesten die vermeld staan op onze website kun u deze eenvoudig bij ons aanvragen. WIj komen langs bij u voor het maken van een keuring en bezorgen daarna het attest. Voor een aantal andere attesten moet u echter bij een andere instantie zijn. Wij geven u alvast een overzicht van de belangrijkste: het bodemattest bij OVAM Vlaanderen, PID bij de aannemer of architect en het stedenbouwkundig uittreksel kunt u verkrijgen bij het omgevingsloket van uw stad of gemeente.

U heeft een attest nodig bij de verkoop van uw pand of woning. Daarnaast kan het ook zijn dat u over attesten beschikt die periodiek moeten herkeurd worden. Om zeker te zijn kijkt u het best op uw originele documenten om een correcte datum terug te vinden. Raadpleegt u graag een expert omtrent een van uw documenten, dan bent u steeds welkom om ons te contacteren. Wij helpen u graag verder.

Voor het keuren van een installatie heeft u altijd een erkend keurder nodig. Enkel zij zijn in staat een correcte en goed uitgevoerde keuring te maken en u daarna te voorzien van een geldig keurbewijs.